Hormoonproof koffie

Hormoonproof koffie

Hormoonproof koffie

Voor veel vrouwen een vaste gewoonte: je dag starten met een of misschien wel twee kopjes koffie om daarna te gaan ontbijten.
Voor veel dames is dit geen probleem, maar ervaar je veel stress? Dan kan koffie nog een extra druppel op de hete plaat zijn. Ik leg je uit waarom.

De cafeïne in koffie geeft ons een energieboost, maar stimuleert ook je bijnieren om de stresshormonen adrenaline en cortisol aan te maken. En hier zit, voor ons vrouwen, nu net het probleem…
Een van de bouwstoffen van cortisol is progesteron. Juist een van onze geslachtsorganen die van belang zijn voor onze cyclus. En vanuit evolutionair oogpunt gaat overleven nu eenmaal voor op voortplanten, dus zeg maar doei tegen je progesteron.

Klachten die je kunt krijgen wanneer je je koffie niet hormoonproof drinkt zijn met name PMS klachten, maar ook hartkloppingen, onrust, lage bloedsuikerspiegels, cravings, hoofdpijn en een verstoord slaappatroon.

Logisch dan ook dat de voordelen zijn dat je je minder onrustig en minder opgejaagd voelt, je juist meer innerlijke rust en energie ervaart, je kunt je beter concentreren en uiteraard minder last van PMS klachten!

Hoe maak je je koffie hormoonproof?

  • Zorg dat je eerst ontbijt en drink je kopje koffie op zijn minst een half uur later.
  • Drink je koffie het liefst na 09:00 in de ochtend en voor 14:00 in de middag. In de ochtend heb je, als het goed is, al een natuurlijke cortisol piek. Drink je na 14:00 nog een kopje koffie? Dan is de kans groter dat deze van invloed is op je slaapkwaliteit.
  • De belangrijkste stap: het toevoegen van een schepje collageen. Zelf gebruik ik deze.
  • Optioneel kun je er nog een theelepel MCT-olie aan toe voegen. De MCT olie zorgt voor een stabieler energieniveau gedurende 4 tot 6 uur.

Door de combinatie van koffie met het collageenpoeder en de MCT olie wordt de cafeïne langzamer afgegeven waardoor je minder onrustig voelt.

Hoeveel koffie per dag?

Het voedingscentrum adviseert om niet meer dan 5 kopjes koffie per dag te drinken.

Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid en angstgevoelens.

Wat te veel koffie is verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen zijn namelijk gevoeliger voor de effecten van cafeïne dan anderen.

Daarom houd ik zelf eigenlijk als richtlijn aan om niet meer dan twee kopjes koffie per dag te drinken.

Goed om te weten:

  • Het collageenpoeder verandert de smaak van je koffie niet!
  • Met de code Malou10 krijg je 10% korting bij vitakruid en bestel je eenvoudig zelf het collageenpoeder en de MCT-olie.
Geen reactie's

Geef een reactie