Wat is orthomoleculaire therapie?

Het woord orthomoleculair is afgeleid van het Griekse woord “orthos” wat juist, recht of gezond betekent en “moleculair” wat staat voor de moleculen betreffende.

 

Met orthomoleculaire therapie streef ik er dus naar om het lichaam stoffen aan te bieden die het optimaal kan gebruiken en verwerken om gezondheid te herstellen of om gezondheid te behouden.

 

De term orthomoleculair werd voor het eerst gebruikt door de grondlegger van de orthomoleculaire therapie, professor Linus Pauling in 1968.

 

Echter is de wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben al eeuwen oud. Hippocrates (460-377 voor Christus) beschreef in zijn tijd al de geneeskrachtige werking van voeding en hij hanteerde de overtuiging:

“Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn voeding” -Hippocrates

Dit gedachtegoed raakte helaas op de achtergrond met de komst van chirurgie en antibiotica. Bij infectieziekten zie je dat één ziekteverwekker verantwoordelijk is voor een bepaald ziektebeeld en dat dit via toediening van één medicijn direct kan worden genezen. Echter, dit model werkt niet voor de talloze chronische welvaartsziekten die onze huidige gezondheidszorg momenteel domineren. Hierbij is er vaak niet slechts één oorzaak en vraagt de oplossing dan ook om een multifactoriële en integrale aanpak.

 

Zeker waar (chronische) ziekte het gevolg is van een onjuiste voeding en een ziekmakende leefstijl, zou genezing niet moeten worden gezocht in alleen medicatie, maar vooral ook in het herstellen van voeding en leefstijl.

 

Er dient gewerkt te worden aan het wegnemen en verminderen van de oorzaken. Dat is waar we mee aan de slag gaan met orthomoleculaire therapie. Je wordt hierbij zelf onderdeel van de behandeling en dat vraagt om meer motivatie en inzet dan het innemen van medicatie. Het voordeel is duurzame gezondheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Belangrijke voorwaarden voor een gelukkig, lang en gezond leven.

Orthomoleculaire therapie is heel geschikt voor chronische klachten en aandoeningen zoals:

Allergieën en intoleranties

Vermoeidheidsklachten

Fibromyalgie en reuma

Artritis en artrose

Maag- en Darmklachten

PCOS en Menstruatieklachten

Overgangsklachten

Auto-immuunziekte

Eczeem en Psoriasis

Gewrichtsklachten

Overgewicht problematiek

Burn-out

Depressie

Diabetes type 2

Metabool syndroom

Concentratie- en Slaapproblemen

ADHD en ADD

Migraine

Vitaal oud worden

Verminderde weerstand

Bij genoemde aandoeningen kan de orthomoleculaire therapie een aanvullende (complementaire) inbreng hebben, die kan variëren van verlichting tot herstel.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) versus de optimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zoals deze worden gehanteerd volgens de officiële voedingswijzers van het voedingscentrum , zijn niet hetzelfde als de optimale dagelijkse hoeveelheid. Dus die hoeveelheid en combinatie van voedingsmiddelen die jouw lijf op een gegeven moment nodig heeft.

 

Onze voeding bevat niet meer de voedingsstoffen die we nodig hebben o.a. door uitputting van de bodem, de manier waarop het verbouwt en bereidt wordt. Maar ook ons lijf verbruikt meer voedingsstoffen door o.a. meer stress, de blootstelling aan vervuiling en de toenemende kans op blootstelling aan ziektes (grotere belasting van je immuunsysteem).

Hierdoor kunnen er zelfs tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan waardoor er allerlei klachten en zelfs ziektes kunnen ontstaan.

Het inzetten van specifieke voedingsmiddelen of voedingssupplementen maakt dan ook deel uit van de aanpak maar je kunt met supplementen alleen niet goedmaken wat je aan voeding en leefstijl laat liggen.

Houd er rekening mee dat het géén quickfix is. Het vraagt jouw inzet en motivatie over een langere periode.

pexels-julias-torten-und-törtchen-10464867